فرآیند تولید آرد به روش والسی
فرایند تولید آرد دارای پیچیدگیهای خاص خود میباشد مهمترین بخش در فرایند تبدیل گندم به آرد فرایند آسیاب میباشد با این حال دیگر مراحل چرخه تولید آرد از اهمیت خاص خود بر خوردار می باشند اولین مرحله در چرخه تولید آرد انتقال گندم به کارخانه و انجام نمونه برداری از آن میباشد در یک کارخانه آرد ابتدا گندم ها توسط کامیون ها و تریلرهای حمل گندم عمدتاً از سیلوهای شرکت بازرگانی دولتی ایران و یا مقدار محدودی گندم آزاد خریداری شده خود آنها به کارخانه منتقل شده و سپس کامیونها و تریلرها توسط باسکولی که در درب ورودی قرار دارد وزن میگردند. سپس برای تعیین کیفیت، گندم ورودی با استفاده از بمبو که میله ای بلند توخالی برای نمونه گیری از غلات است نمونه برداری شده و بعد از تایید کیفیت توسط آزمایشگاه کنترل کیفیت کارخانه، به کامیونها و تریلرهای موجود اجازه تخلیه داده میشود. کامیونها نیز جهت تخلیه برروی کمپرسی قرار گرفته و گندم آنها براحتی تخلیه میگردد. در انتهای کار یکی از کارگران وارد کامیون شده و گندم باقی مانده را توسط جارو تماماً خارج مینماید. کامیونها مجدداً توزین شده و از اختلاف وزن اولیه کامیون حاوی گندم و کامیون خالی وزن گندم محاسبه میگردد.
گندم ها برروی بخش دریافت که به صورت توری فلزی با منافذ درشت هستند و بر روی زمین قرار دارند ریخته میشوند و با عبور از توری و آهن گیر و الکهایی با منافذ درشت ناخالصیهای درشت و فلزات آن جدا میگردد. گندم پیش بوجاری شده توسط نقاله و الواتور به سیلوها برده شده و ذخیره میشود و سپس توسط نقاله به سالن تولید هدایت میگردد تا مراحل بوجاری و آسیاب برروی آن انجام شود. در سالن تولید مراحل بوجاری شامل: آهن گیر، الکهای سپراتور، شن گیر، کانالهای هوا، نخ گیر، تریور، پوست گیر، نم زن میباشد و سپس گندم مخلوط و یکنواخت میگردد و به مرحله نم زنی وارد میشود؛ گندم در دو مرحله نم زنی و به مدت ۲۴ تا ۳۲ ساعت داخل سیلو می ماند تا رطوبت در لایه های مختلف گندم نفوذ کند و در نهایت گندم با رطوبت مطلوب وارد مراحل آسیاب میشود. آسیابها معمولاً به جز تعداد محدودی که چکشی هستند از والسهای مختلف تشکیل شدهاند و گندم در این قسمت مرحله به مرحله آسیاب و خرد میگردد و پوسته آن نیز به تدریج از آرد جدا میشود.
بر اساس درصد سبوس باقی مانده در آرد و نیز اندازه ذرات آن، آردهای مختلفی تولید شامل آرد نول، ستاره، آرد سبوس گرفته و آرد بدون سبوس تولید میشود. آردهای تولیدی توسط نیروی باد به سیلوهای ذخیره محصول منتقل میگردد و جهت کیسه گیری به این قسمت منتقل شده و کارگران آنجا به کمک قیفی که مجهز به سنسور اندازه گیرنده وزن آرد میباشد، کیسه های ۲۰ کیلویی را پر میکنند و سپس درب کیسه ها دوخته شده و تاریخ می خورند و توسط کانالی به بخش انبار هدایت میشوند و همچنین امکان دارد که آرد به صورت فله عرضه گردد در این صورت آرد از سیلو ها به بونکر های مخصوص حمل آرد منتقل شده و به مقصد مورد نظر حمل می گردند. مراحل تولید آرد از گندم و تکنولوژی تولید کارخانه آرد سازی مطابق نمودار جریان کار، شامل مراحل ذیل میباشد:
۱- ذخیره سازی گندم
۲- بو جاری و تمییز کردن افت و نا خالصیهای گندم
۳- فرآیند آسیاب کردن گندم